Je pelletkachel opstarten na de zomer

Het kan zijn dat de kachel wat meer rook zal vertonen dan anders wanneer u de kachel voor het eerst opstart. Dat komt doordat er in het reservoir mogelijks nog pellets opgeslagen waren, en die kunnen wat vochtig geworden door lange tijd stil te staan. Anderzijds kan ook de binnenkant wat vocht opnemen door lange stilstand. Dat komt door lichte condensvorming in de schouw wat onvermijdelijk is en geen schade toebrengt aan de kachel.

Houd er dus rekening mee dat u mogelijks een aantal pogingen zal moeten uitvoeren om de kachel te laten ontsteken en dat het niet altijd om een defect gaat.

Wat u beter nooit doet, is de stekker van de kachel in paniek uittrekken (bij veel rookvorming).  Zo neemt u ook de werking van de rookgas ventilator weg waardoor er nog meer rook zal ontstaan. Houd dus ten allen tijde de stekker in het stopcontact en wacht af tot de rook verdwijnt.

TIP:
Begin uit voorzorg met een nieuwe voorraad pellets in het reservoir en doe eens een testfase vooraleer het echt koud begint te worden.